2012. június 16., szombat

Gyümölcsös torta

Gyümölcsös torta, avagy a 10 dekás torta!




Most más tollával ékeskedem, mégpedig a keresztanyukáméval. Ez az ő receptje és képe is, de muszáj volt kölcsönkérnem tőle, mivel olyan szép lett! Bátran merem ajánlani mindenkinek és a csatnit is mindenképen készítsük el hozza! :) Ez Ilona ajánlója:
Ennek a kevert tészta alapú tortának az előnye, hogy mutatós, elkészítése gyors, nem igényel különösebb sütési tudást, és bármilyen szaftos nyári gyümölcsből finom.
Ahány féle a gyümölcs, a hozzá adott mártás, a csatni, a fagylalt - a tortánk annyiféle lesz.
A receptet pedig könnyű megjegyezni, mert a fő hozzávalókból 10 dkg kell.

Hozzávalók:
10 dkg cukor/barnacukor
10 dkg margarin
10 dkg liszt
10 dkg darált mandula, vagy dió
4 db tojás
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília aroma, vagy 1 tasak vaníliás cukor
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1-2 tk fűszer, ami illik a gyümölcshöz (pl. a fahéj, őrölt szegfűszeg, vagy a mézeskalács fűszerkeverék nagyon finom a szilvához, meggyhez).
0,5-1 kg gyümölcs, vagy ennek megfelelő mennyiségű (kb. 1 üveg) befőtt

Elkészítése:
• Bekapcsoljuk és előmelegítjük a sütőt 190 fokra (légkeverésnél 170 fokra)
• Előkészítjük a gyümölcsöt (kimagozzuk, daraboljuk stb.)
• Kimérjük a hozzávalókat, feltörjük a tojásokat.
• Kivajazunk/olajozunk egy kb. 24-26 cm átmérőjű szilikon tortaformát. (Hagyományos tortaformát ki is kell lisztezni, de használhatunk sütőpapírt is.)
• A cukrot a lágy margarinnal robotgéppel habosra verjük.
• A munka közben egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat.
• A lisztet a többi hozzávalóval összekeverjük és kanalanként adagolva, a robotgéppel hozzádolgozzuk a tojásos krémalaphoz. Ezzel a tészta készen is van.
• Ha a gyümölcs apró (pl. meggy) akkor azt őrölt dióba, mandulába, vagy lisztbe forgatva belekeverhetjük a tésztába és úgy öntjük a sütőformába.
• Ha a gyümölcs nagy szemű (pl. szilva, barack, ringló stb.), akkor negyedelve/felezve rárakjuk a sütőformába öntött tésztára.
• Sütési idő kb. 50 perc. Ezt követően hagyjuk egy kicsit kihűlni a tésztát.

Megjegyzések:
A tortát tálalhatjuk önmagában, vagy vaníliás/fahéjas porcukorral megszórva.
Különlegesebb lesz, ha a gyümölcsből Pl. szilvacsatnit készítünk hozzá és a forró csatnit ráöntve, vagy külön tálkában kínáljuk hozzá.
Az almás verzió is nagyon finom almacsatnival, de vanília szósszal, vagy vanília fagylalttal is.
A meggyes verziót egy kis meggycsatnival és lágy felvert tejszínhabbal kínálhatjuk.

Gyors gyümölcscsatni(pl. szilvából):
Egy lábasban tegyünk 2 ek olajat és ¼ vajat. Tegyünk rá 2 ek barna cukrot és kevergessük el amíg karamellizálódni nem kezdene. Ekkor tegyük rá a felébe vágott, érett, kimagozott szilvákat (kb. 10-20 darab, nagyságtól függően) és azokat egy kicsit nyomkodjuk meg. Szórjunk rá fűszereket (pl. 2 tk mézeskalács fűszerkeveréket). Pikánssá tehetjük 1 dl vörösborral. Addig rotyogtassuk (kb. 10-15 perc), amíg az ízek összeérnek, a szilva megfő, de karakterét nem veszíti teljesen el, azaz darabos jellegű marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése