2012. december 3., hétfő

Nagymama buktája


Felháborító tudom, de egyszerűen nincs időm….. rengeteg tanulnivaló, edzések, családi programok…nem is folytatom.
Egy nagyon finom péksütemény receptet szeretnék megosztani veletek, mely langyosan a legfinomabb. Én fincsi, házi szatmári szilvalekvárt használtam, de biztos nagyon fincsi lehet valamilyen más folyósabb lekvárral is. Tényleg érdemes kipróbálni, nagyon jól kezelhető, kelt tésztát kapunk!

Hozzávalók:

250 ml tej
75 g vaj
500 g liszt
50 g cukor
1 tojás
1 csipet só
1 tasak szárított élesztő
1 tasak vaníliás cukor
2 tk citromaroma
+ 20 g vaj/margarin a tepsi kikenéséhez
+ 50 g vaj/margarin a tészta megkenéséhez
+ 50 g porcukor a meghintéshez


Elkészítése:
1. Alaprecept
o A tejet megmelegítjük és felolvasztjuk a vajat.
o A lisztet tálba szitáljuk és hozzákeverjük a szárított élesztőt.
o Hozzáadjuk a többi alapanyagot és a meleg tejet.
o Robotgéppel (először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton) 5 percig keverjük, amíg a tészta sima nem lesz.
o A tésztát letakarjuk és meleg helyen kelesztjük.
o A tepsit vajjal vagy margarinnal kikenjük.
o A sütőt előmelegítjük ( Légkeverés 180o, Normál sütő 200o, Gázsütő 3-4 fokozat)
o A tésztát lisztezett deszkára tesszük, átgyúrjuk és hengerré formáljuk, majd 12 egyenlő darabra vágjuk.
o A tésztadarabokat gombóccá formáljuk és kis méretű (kb. 20x30 cm) tepsiben (nem túl sorosan!) egymás mellett elhelyezzük.
o Olvasztott vajjal megkenjük a tésztát és meleg helyen ismét kelesztjük.
o 25 perc alatt megsütjük.
o Tepsiből kivéve langyosra hűtjük és tálaláskor porcukorral meghintjük
o Adhatunk hozzá befőttet, vanília öntetet stb.




2. változatok
o Lekváros (A tésztadarabokat először laposra nyomjuk és a közepére 1-1 kanál szilva vagy barack lekvárt teszünk és ezután formálunk belőle gombócot.
o Aszalt gyümölcsös (A laposra nyomott tésztadarabok közepére rumba, vagy tokajiban áztatott apróra vágott aszalt gyümölcsöt teszünk. Ez lehet sárgabarack, vagy szilva stb.)
o Marcipános (A gombócot 100 g marcipán + 1 tojás + 50 g szeletelt mandula vagy mogyoró keverékével töltjük meg.)

Előkészítés: 25 perc / Sütés: 25 perc / 12 darab / 261 kcal darabonként

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése